Protetik Diş Tedavisi Kliniği (Protez )
10 Haziran 2022

Protetik Tedavi İşlem Prosedürü;

Protetik Tedavi Uzmanlarına muayene olmak için öncelikle kurumdan bir hekime 182 veya Merkezi Randevu Sisteminden (MHRS) randevu alarak muayene olduktan sonra gerekli görüldüğünde hastalarımız klinik hekimi tarafından MHRS Yeşil Listeye eklenecektir. Daha sonrasında hastalarımız  Sabit Protetik ( Kron-Köprü ) ya da Hareketli Protetik  ( Total Protez ve Bölümlü Protez ) Uzmanları  için 182 veya Merkezi Randevu Sisteminden (MHRS) randevu alabilirler. MHRS Yeşil Listeye kayıtlı olmayan hastalarımız Uzman Hekim için 182 veya Merkezi Randevu Sisteminden (MHRS) randevu alamayacaklardır.

PROTEZ ÇEŞİTLERİ

Sabit Protez:
Hastanın kendisinin çıkaramadığı kron-köprü gibi yapıştırma protezlerdir.

Total Protezler:
Tüm dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.

Parsiyel Protezler:
Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Dişler üzerine gelen tırnaklar ve kancalarla tutuculuk sağlanır.

Hassas Tutuculu Protezler:
Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Kanca gibi dışardan görünen herhangi bir aparatı olmayan estetik protezlerdir.

 KRON-KÖPRÜ PROTEZ

(Sabit Protez)

Protezlerin yapımında diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırılarak DİŞ KESİMİ  (dişinküçültülmesi) adı verilen işlem gerçekleştirilir.Bu protezler dişlere yapıştırılarak kullanılır ve hasta tarafından çıkarılamaz.
Bir veya birden fazla diş eksikliğinin olduğu durumlarda komşu dişlerden destek alınarak kayıp dişlerin yerine konulması için yapılan sabit protezlere KÖPRÜ denir.
Çürük veya travmaya bağlı olarak aşırı madde kaybına uğramış dişlerin üzerlerinin kaplanarak estetik ve fonksiyonun yeniden kazandırılması için yapılan sabit protezlere KRON denilir.

 KRON-KÖPRÜ PROTEZ TAKILMASINDAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

1. Dişler kesildikten sonra köprü protezleri takılıncaya kadar ve takıldıktan sonra bir süre ağrı olabilir. Bu süre diş yeni durumuna adapte olana kadar devam edecektir.
2. Dişte oluşan ağrı, ağrı kesici bir ilaçla kontrol altına alınabilir.
3. Protezlere alışmakta zorlanılabilir. İlk günler ağızda büyük bir kalabalık hissedilebilir. Etkin çiğneme yapılamayabilir. Bu sürede sabırlı olunmalıdır.
4. Protezlerin kırılmasını ve zarar görmesini önlemek için sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
5. Protezlerin temizliği uzun ömürlü olması için önemlidir. Her yemekten sonra doğal dişlerle beraber fırçalanmalı, günde en az bir kere diş ipi ve arayüz fırçası kullanılarak diş ve köprü protez arasında kalan artıklar temizlenmelidir.
6. Her protezin bir ömrü vardır.Zaman içinde değişen dokulara bağlı olarak protezin uyumu bozulur ve kullanımı güçleşir. Bu süre ortalama 5 yıldır.

TOTAL-PARSİYEL PROTEZLER

“Bu protezler hastanın kendisinin takıp çıkarabileceği protez türüdür”

TAM PROTEZLER

Ağızda hiç diş olmadığı zamanlarda uygulanır.Burada tutuculuk sert  ve yumuşak ağız içi dokularından sağlanır.

PARSİYEL PROTEZ

Ağızda bulanan doğal dişlerden ve ağız içi yumuşak dokularından destek alınarak yapılan protezlerdir. Dişlere kroşe denilen metal parçalar (kanca) tutturularak tutuculuk sağlanmaktadır.

TOTAL-PARSİYEL PROTEZ TAKILMASINDAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

* Protezlere alışmak uzun sürebilir. Yeni protez ağızda yabancı ve büyük gibi hissedilebilir. Dtesiliniz kendini hapsedilmiş gibi hissedebilir.
* Özellikle uzun süre dişsizliğe alışmış ve ilk kez protez kullanacak kişilerde alışma süresi daha da uzun olabilir.
* Protezlerde oynamalar olabilir. Bu özellikle alt çenede daha sık görülür.
* Alt proteze  alışmak daha zor ve daha çok zaman alır.
* Protez mide bulantısına sebep olabilir. Bu durum bir süre sonra geçecektir.
* Uzun süre devam eden mide bulantısında hekiminize başvurunuz.

a. İlk zamanlar tükürük bezlerinin uyarılmasına bağlı olarak tükürük akışında artış olabilir.
b. Dil hareketleri kısıtlandığı için bazı harfler rahat söylenemeyebilir, konuşma bozuklukları olabilir. Bu zamanla düzelecektir. Yüksek sesle kitap okunmalı, yanlış telaffuz edilen kelimeler tekrarlanmalıdır.
c. Çiğneme güçlüğü çekilebilir.Etkili çiğneme yaklaşık olarak 6-8 haftayı bulabilir.
d. Ön dişlerinizle ısırma esnasında protezler oynayabilir ve yerinden çıkabilir. Mümkün olduğunca ön dişlerle ısırma hareketi yapılmamalıdır.

Ağız ile oldukça uyumlu protezler bile ilk günler vuruk yapabilir. Buna bağlı olarak ağrılar oluşabilir. Protez takıldıktan sonraki ilk 24 saat içinde bu durum kendini gösterir.
Hekiminizin kontrolü dışında protezde kesinlikle aşındırma, ilave, tamir gibi işlemler yaptırmayınız.
Vuruklar alındıktan sonra ve şikayetler geçtikten sonra protez geceleri çıkarılmalıdır. Bu ağız içi dokuların dinlenmesi için çok önemlidir.
Çıkardığınızda protezleriniz mutlaka su dolu bir kap içinde muhafaza edilmelidir.

* Özel üretilen tablet ve solüsyonlar üretici firmanın talimatına göre kullanılabilir.

* Yapıştırıcı krem veya tozlar proteze alışma sürecinde yeni protezlerde çok kısa süreli, kullanılabilir. Uzun süre kullanımlarda ağızda mantar enfeksiyonu gibi bir takım istenmeyen durumlar görülebilir.

* Protezin ve yapay dişlerin renkleri kullanıma bağlı olarak zamanla  değişebilir. Bu durumda hekiminize başvurunuz.

* Her protezinin bir ömrü vardır.Zamanla içinde değişen dokulara  bağlı  olarak protezin uyumu bozulur ve kullanımı güçleşir.Bu süre ortalama beş yıldır.

HAREKETLİ PROTEZLERİN TEMİZLİĞİ

1. Plak, yiyecek artığı ve tartar oluşumunun önüne geçebilmek için protezlerinizin günlük temizlik ve bakımı önemlidir. Protez altındaki dokunun sağlığının idamesi, enfeksiyonların önüne geçilmesi için düzenli bakım şarttır.
2. Yemeklerden sonra protezinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın.
3. Yatmadan önce su, çeşitli diş macunları yada protez bakım ürünleri kullanarak protezinizi fırçalamalısınız. Fırçalama işleminde protez yüzeyine zarar vereceği için aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Fırçalama işleminde özel protez fırçaları yada normal diş fırçaları kullanılabilir.
4. Günlük fırçalamayla birlikte özel efervesan protez temizleme tabletleri kullanılarak kimyasal haftalık ptotez bakımı da yapılmalıdır.
5. Tüm bu bakıma rağmen uzun zaman zarfında protez içine işleyen lekeler ve tartarlar ancak diş doktorunuz tarafından ultrasonik araçlarla temizlenebilir ve protezinizin cilası yenilenir.
6. Protezlerinize ilk günkü haliyle uzun süre kullanabilmeniz için, altı ayda bir düzenli olarak doktorunuzu ziyaret etmeyi unutmayınız.

Protetik Tedavi Uzmanlarımız ve Protetik diş tedavisi uygulayan hekimlerimiz;

Uzm.Dt. Gizem HALİS
Dt. Hakan ARIKAN

Protez Klinigi.jpg